HOME / VERHALEN/ VDNDP ON TOUR 2019

ZORGERF IN PUTTEN BESTAAT 10 JAAR!

Het Zorgerf in Putten is hét voorbeeld dat eenvoud in vorm en kleinschaligheid kunnen leiden tot een bijzondere woonplek voor ouderen met dementie. Ouderen die houden van de natuur of al hun hele leven buiten wonen, verblijven er in een landelijke omgeving waar niks moet en alles mag. Op het erf zijn moestuinen te vinden waarvan de groenten gebruikt worden om zelf mee te koken, de dieren worden gevoerd en verzorgd door de ouderen, er wordt gewandeld, de openhaard wordt opgestookt op de koude dagen en er zijn kampeerplekken voor de familie. Alles met het doel om een liefdevolle plek voor mensen met dementie te creëren.

Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan heeft Don van Dasler, projectleider bij VDNDP, deelgenomen aan een kennissessie over de relatie tussen vastgoed en zorg. Daarnaast heeft hij toegelicht welke mogelijkheden er zijn om met woonvormen, succesvolle zorg te kunnen ondersteunen. VDNDP heeft vijf jaar geleden, in samenwerking met Marta Lachowska (IAA), het ontwerp gemaakt voor het Zorgerf in Putten. Bij het ontwerp van deze huisvesting is veel aandacht besteed aan de wensen en behoeften van de bewoners met dementie. Het is voor deze ouderen belangrijk dat zij zo veel mogelijk geprikkeld worden om actief te zijn en te bewegen. Zij blijven hierdoor vitaler, zowel fysiek als mentaal.

 

Don van Dasler: ‘Zorg waarbij de cliënten betrokken worden bij de dagelijkse dingen en meehelpen zorgt voor een leefomgeving die het goede stimuleert en het verval afremt.’

 

Het project bestaat uit kleinschalige woonunits, die in een hofje zijn verbonden met een woonhuis voor de ‘overdagactiviteiten’. Dit vormt samen een hele bijzondere plek. Wij trots dat wij als VDNDP, hier aan bij mochten dragen!