27 mei WE BLAZEN DE STORK BIBILIOTHEEK IN HENGELO NIEUW LEVEN IN

De bieding van Van Wijnen Projectontwikkeling Oost is als winnaar uit de bus gekomen bij de verkoopprocedure van de Vondelstraat 2-14 te Hengelo.
Het team met VDNDP, de Ideeënjagers en Van Wijnen heeft een integraal plan gemaakt waarin zij de voormalige fabrieksbibliotheek C.T. Stork naar een unieke woon- en leefomgeving transformeert. Er komen 8 appartementen met een eigen dakterras. In het middenrif van het gebouw staat ontmoeten en verbinden centraal: er komen werkplekken, een ontmoetingsruimte en een kas die toegang geeft tot het dak, waar ruimte is om bijzondere groenten en fruit te kweken, midden in de stad: urban farming in Hengelo.
We zijn trots dat we de kans krijgen dit ontwerp op deze plek vol geschiedenis te realiseren!

Beste plan

Gemeente Hengelo is begin dit jaar gestart met de verkoopprocedure waarbij potentiële kopers een visie moesten ontwikkelen voor het object. 22 belangstellenden dienden een plan in bij Euverman Bedrijfsmakelaars & Vastgoedbeheerders. Daarvan gingen de vijf beste plannen door naar de selectiefase.

Bij de selectie is onder meer gekeken naar diverse kwaliteitsaspecten (het behoud van de cultuur-historische waarde van het pand, de manier waarop de ontwikkeling past in de buurt, de presentatie) en de prijs. Een beoordelingscommissie bestaande uit interne en externe deskundigen heeft alle plannen beoordeeld. Van Wijnen scoort op zowel de kwaliteit als de prijs het hoogst. Het plan is uniek, gewaagd en het past perfect op deze locatie.

Urban Farming

Van Wijnen heeft, samen met architect VDNDP en creatieve denktank Ideeënjagers, vol ingezet op het concept ‘Urban Farming’. Ze willen 8 appartementen realiseren in de Oude Stork bibliotheek. De appartementen krijgen een split level indeling, waardoor de allure van de hoge ruimtes behouden blijft en een speelse indeling wordt gerealiseerd. Daarnaast krijgen alle woningen een eigen dakterras. Naast ontmoetingsruimte en werkplekken, komt er in het middenrif van het gebouw een kas. In de kas en op het dak kunnen de bewoners, of een ondernemer, eigen groenten / fruit kweken. Dit concept is nieuw in Twente. Van Wijnen heeft goed nagedacht over de monumentale waarde van het pand. En doordat de appartementen parkeerplekken krijgen op eigen terrein is de overlast voor de buurt nihil.

Vervolg

Eind juli van dit jaar draagt gemeente Hengelo het gebouw over aan Van Wijnen. Vervolgens heeft Van Wijnen één jaar de tijd om de omgevingsvergunning in te dienen. Zodra de omgevingsvergunning is verstrekt, moet Van Wijnen binnen 6 maanden starten met de werkzaamheden. De komende tijd werkt Van Wijnen het plan verder uit, zodat de benodigde ruimtelijke procedure opgestart kan worden.