HOME / VERHALEN/ VDNDP ON TOUR 2019

VDNDP ON TOUR 2019

Bijna is het zover! Na onze reis in 2017 naar Wenen en in 2018 naar Lissabon gaan we dit jaar naar een wel hele speciale bestemming. IJsland! Dit land is met geen ander land te vergelijken. Grote delen zijn nog ongerept. Nergens bestaat er zo’n grote verscheidenheid aan landschappen en natuurverschijnselen op een relatief klein oppervlak. Een bijzonder aspect aan onze reis is het thema duurzaamheid. Ons doel: het ervaren van de natuur en de effecten van klimaatverandering, om dit als herinnering, bewustzijn en inspiratiebron op te slaan voor de toekomst.

 

Binnen het Team van VDNDP is een subgroep van zeven mensen de uitdaging aangegaan om ‘VDNDP on tour 2019’ te organiseren. Een hele opgave als je bedenkt dat zij rekening moeten houden met een thema, budget en tijd. Wanneer je kijkt naar de bestemming en het programma kunnen we wel stellen dat dit uitstekend gelukt is. Ook al ging het niet altijd zonder slag of stoot. Maar hoe hebben zij het organiseren van de reis ervaren? Wij vroegen het Stéphanie Palmboom en Dick Jan Hans.

Stéphanie Palmboom, bouwkundige bij VDNDP en lid bureauteam activiteiten: “De reis organiseren was een reis op zich met het team! Al maanden geleden zijn we gestart met als vertrekpunt het thema duurzaamheid. IJsland sluit aan bij het doel van de reis, al moesten we als team hierdoor wel de schouders eronder zetten om alles te organiseren. Iedereen binnen het team heeft verschillende programma onderdelen geregeld. Na vele vergaderingen hebben we de reis nu voor elkaar. De energie in het team is goed. Ik heb er ontzettend veel zin in en ben erg enthousiast over het programma! Het wordt een unieke ervaring met het hele team van VDNDP.”

 

In ons programma zitten uiteraard een paar architectonische hoogstandjes, zoals het Harpa concertgebouw en de bekende kerk ‘Hallgrímskirkja’. De ‘Golden Circle route’ mag natuurlijk ook niet ontbreken. Langs de route zullen we verschillende natuurverschijnselen gaan bewonderen zoals het nationale park ‘Thingvellir’, Geysir (geiser), de Kerid Krater en Gullfoss Waterfall. Met het oog op duurzaamheid brengen wij een bezoek aan de duurzame gemeenschap ‘Sólheimar’, waar wij de geschiedenis, architectuur en het duurzaam bouwen in deze bijzondere eco village gaan bekijken. Daarnaast zullen we worden rondgeleid in Hellisheidi, de grootste leverancier van geothermische energie van IJsland.

 

Dick Jan Hans, bouwkundige bij VDNDP en lid bureauteam activiteiten: “Het moment dat we te horen kregen dat een van de kaders ‘duurzaamheid’ zou worden dacht ik als bestemming direct aan ongerepte natuur. Een plek waar we kunnen zien, kunnen voelen, kunnen ervaren waarom duurzaam belangrijk is. Het was me te makkelijk met de trein naar een stad te reizen en daar de sticker duurzaamheid op te plakken. Dat we, nadat we groen licht kregen, het ons zelf zo moeilijk hadden gemaakt was mij aan het begin nog niet duidelijk. Is de keus daarom verkeerd geweest? Zeer zeker niet. We hebben veel hobbels moeten overwinnen, zo nu en dan een stapje terug moeten doen, zaken overwegen, terugkoppelen en vooral goed onderbouwen. We hebben het vertrouwen gekregen van al onze collega’s om een idee uit te werken tot een reis met een prachtig programma op één van de mooiste plekken op aarde. Ísland, við erum að koma! (IJsland, we komen eraan!).”

 

Het wordt een prachtige ervaring waarover nog lang zal worden nagedacht en nagepraat. En welke nooit zal worden vergeten. Team VDNDP heeft er onwijs veel zin in en houdt jullie op de hoogte van deze bijzondere reis!