HOME / VERHALEN/ TEAM VDNDP OP WERKBEZOEK BIJ HET LANDHUIS

TEAM VDNDP OP WERKBEZOEK BIJ

HET LANDHUIS

Een werkbezoek op de meest recreatieve bouwplaats in Nederland. Midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe realiseert de Antea Group een nieuw multifunctioneel bezoekerscentrum voor de Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het ontwerp is van architectencombinatie DeZwarteHond/Monadnock en samen met Antea Group heeft VDNDP het DO uitgewerkt tot een voldragen TO inclusief het schrijven van het bestek.

Ruben van Dasler, projectmanager bij Antea Group over de samenwerking met VDNDP: ‘Naast de technische input en de professionele uitwerking van het project in een 3D model, draagt een dergelijke samenwerking bij om elkaar scherp te houden en elkaar op de inhoud aan te spreken waar nodig.’

 

Na een kort gesprek in de bouwkeet gaan we (Patrick Hof, Dick Jan Hans en Fred Alebregtse) gedrieën de bouwplaats op. Het is een goed moment voor een bezoek, omdat de verschillende stadia van de bouw zichtbaar zijn. Delen van het metselwerk zijn klaar, andere delen moeten nog gevoegd worden. De karakteristieke uitstekende penanten zijn gemetseld en de stelkozijnen zitten erin. Door de aannemer Rotsbouw is na gunning een uitvoeringsmodel gemaakt waarbij de uitvoeringsaspecten en de input van de daadwerkelijk gekozen onderaannemers zijn verwerkt.

 

Fred Alebregtse, projectleider bij VDNDP: ‘Alles lijkt mooi te passen en we zien dat alle ontwerpprincipes voor de detaillering overeind zijn gebleven bij de invulling door de marktpartijen. Erg mooi om te zien dat ideeën zo werkelijkheid worden.

 

Aan de voorzijde van het gebouw toont zich de ‘zaagtandgevel’ en het gebogen dak met Kalzip beplating, waarbij een gedeelte van de folie tijdens ons bezoek van af wordt gehaald. Hierdoor verschijnt er nog een gedeelte van het goudkleurige Kalzip dak, dat perfect aansluit bij de overige kleuren, de goudkleurig geanodiseerde kozijnen en aluminium ribben, de kleur van het metselwerk. De slanke uitgevoerde dakkapellen geven het gebouw iets huiselijks. Eenmaal binnen zien wij dat er wijzigingen zijn doorgevoerd, de allerlaatste inzichten voor de bedrijfsvoering hebben tot een aantal indelingsaanpassingen geleid. Ondanks deze aanpassingen zijn er heel veel mooie details in stand gebleven.

 

Allereerst natuurlijk het prachtige plafond, in aanbouw en deels gereed.  Waarmee we een inzicht krijgen hoe het plafond er in eindfase uit komt te zien. Het is een fantastisch gezicht. Het bijna 70 m lange tongewelf met akoestisch spuitwerk, eindigend op de gevel met een groot afgerond raam. De andere zijde eindigend in een halve bol, die over gaat in de openhaard. Het licht dat via de dakkapellen naar binnen valt geeft de ruimte een heldere sfeer.

 

Patrick Hof, bouwkundige bij VDNDP: ‘Vanaf het begin tot het einde van onze werkzaamheden is het een interessant en uniek project geweest, waar we met veel lol en passie aan hebben gewerkt. Tijdens het bezoek aan het gebouw, dat je voorheen alleen virtueel 3D op je beeldscherm zag, word je aangenaam verrast door de immense grootte van het gebouw.’

 

De ruimte waar nu nog de bouwtrap stond om naar de verdieping te gaan, komt straks een bijzondere eiken trap. Op de verdieping is de invloed van het getoogde plafond, dat grenst aan de gang, goed voelbaar. Door middel van de dakkapellen is een doorkijk mogelijk van de ramen met zitjes naar de overkant, zo kijk je direct op de Veluwe. In de bijeenkomst-zalen zijn alle kanalen nog zichtbaar. In 3D hebben we getracht deze zo zorgvuldig mogelijk in te passen achter de nog te maken plafonds. De kanalen worden aangesloten op hoge plenumboxen die zijn ingebouwd in de buitengevels.

 

Dick-Jan Hans, bouwkundige bij VDNDP: ‘Leuk om van de aannemer te horen dat het model van de hoofdtrap, wat een heus huzarenstukje modelleerwerk was, zonder aanpassing is overgenomen in het uitvoeringsmodel.’

 

De rondleiding hebben we afgesloten met de lang verwachte wandeling over de ‘catwalk’, een onderhoudsbrug die over de volledige lengte boven het gebogen plafond loopt.

 

 

Wij willen Antea Group bedanken voor deze leuke en interessante middag op de Veluwe.

Team VDNDP kijkt uit naar het volgende werkbezoek!