HOME / VERHALEN/ TEAM VDNDP BEZOEKT RIJSWIJK BUITEN

TEAM VDNDP BEZOEKT

RIJSWIJK BUITEN

Tussen Rijswijk en Delft, in het voormalige glastuinbouwgebied, verrijst een compleet nieuwe woonwijk; RijswijkBuiten. Een project dat verdeeld is in twee deelgebieden: Sion en ’t Haantje. Dura Vermeer Zuid West is al een paar jaar actief bezig met dit project en ook VDNDP is meerdere keren betrokken geweest bij de uitwerking van verschillende deelprojecten. Zo ook het deelproject Beatrixzone RijswijkBuiten. Het betreft onder andere twee appartementencomplexen, bestaande uit totaal 59 appartementen naar ontwerp van KuiperCompagnons.

 

De zonnige ochtend van 12 april 2019 was voor Team VDNDP (Bob Beemster en Peter Rugebregt) een perfect moment om een bezoek te brengen aan de bouwplaats van Beatrixzone RijswijkBuiten. Aangezien alle stadia van de afbouw van diverse appartementen goed zichtbaar waren. In het ene appartement werd de vloerverwarming nog aangelegd en in het andere appartement was men al bezig om tegels te zetten en wanden af te werken.

Veel van de woningen in deze wijk beschikken over warmtepompen, pv-panelen, een ventilatiesysteem dat reageert op de aanwezigheid van mensen en drievoudig gelaagd glas. Sommige woningen zijn zelfs Nul-Op-de-Meter. Dit houdt in dat bij een woning net zoveel energie wordt opgewekt als energie verbruikt voor het verwarmen en/of afkoelen van de woning. Het gebruik van deze duurzame technieken zijn nog nooit op zo’n grote schaal toegepast en dat maakt RijswijkBuiten de grootste duurzame wijk van Nederland.

 

 

Bob Beemster, bouwkundige bij VDNDP: ‘In dit project was door slimme engineering met Dura veel herhaling en daarmee een grote mate van efficiency mogelijk. Het was verder erg interessant om te zien wat voor nieuwe technieken op het gebied van duurzaamheid er zijn doorgevoerd in dit plan. Denk hierbij aan driedubbel glas met van speciaal kunststof vervaardigde “Warm-Edge Spacers” (afstandhouders) en douchegoot-WTW’s, die de restwarmte uit het douchewater onttrekken om zo weer koud aanvoerwater voor te kunnen verwarmen.’

 

 

Als gezamenlijk team hebben Dura Vermeer Zuid West en VDNDP het plan voor de 59 appartementen eerst uitgebreid geanalyseerd. Er is tijd ingeruimd om de appartementencomplexen slim te engineeren. Op basis van enkele principedetails van de architect zijn samen met de werkvoorbereiding alle benodigde details eerst in schetsvorm uitgewerkt. Hierin is maximaal naar eenduidigheid gezocht, waardoor het daadwerkelijk modelleren zeer effectief en in korte tijd plaats kon vinden.

 

 

Rob Jansen, senior bouwkundige bij VDNDP: ‘De uitdaging bij dit project was om met ‘één principedetail’ de gehele gevel van beide blokken te kunnen opbouwen. ‘

 

 

Peter Rugebregt, bouwkundig ontwerper bij VDNDP: ‘Voor mij persoonlijk was dit een project waar ik veel geleerd heb inzake de ILS, de Revit-methodiek en de integrale samenwerking met Dura en andere partijen.’

 

 

De oplevering van beide appartementencomplexen staat voor september 2019 gepland en naar verwachting wordt de hele nieuwbouwwijk RijswijkBuiten in 2024 afgerond.

 

Wij willen Michiel Schaap en Martin Tillema van Dura Vermeer Zuidwest danken voor de hartelijke ontvangst en leerzame ochtend. Team VDNDP kijkt uit naar het volgende bouwplaatsbezoek!

 

 

 

 

 

 

Impressie: KuiperCompagnons