Op de UT campus Drienerlo in Enschede is een nieuw faculteitsgebouw voor het International Institute for Geo-Information Sciences (ITC) gebouwd, ontworpen door Civic Architects, VDNDP en Studio Groen+Schild. Door slim om te gaan met bestaande eigenschappen van dit gebouw is een duurzame en ruimtelijke nieuwe faculteit neergezet.
Gulden Feniks 2024
Architectenweb Awards Schoolgebouw van het Jaar 2023
BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024 – prijs van de vakjury
Het gebouw Langezijds is gelegen op de campus van de UT in Enschede en is met een lengte van 220 meter lang één van de langste gebouwen van Nederland. Vanaf april 2023 huisvest het 13.783 m2 grote gebouw ongeveer 700 studenten en medewerkers van de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de UT. De verhuizing naar het Onderwijs- & Onderzoek-plein is het ultieme sluitstuk van de integratie van ITC op de UT.
Aan de ITC onderzoeken studenten uit de hele wereld hoe ze hun land van herkomst kunnen verduurzamen. Des te passender is het duurzame karakter van het gebouw, dat door het nieuwe ontwerp is versterkt. De betonnen begane grond en stalen verdieping zijn gebleven. Wel is er van binnen een flinke ingreep gedaan: vier fonkelnieuwe atria zorgen voor groen, daglicht, verse lucht en een heldere oriëntatie in het gebouw.
De architectuur van Universiteitsgebouw ITC/UT is erop gericht de gebruikte en bestaande materialen in het gebouw in de spotlights te zetten. De vroegere techniekhal is nog steeds herkenbaar dankzij het zichtbare behoud van de rauwe beton- en staalconstructie, veel glas en honderden gelamineerde eikenhouten kozijnen. Robuuste balken steken door naar buiten, staan er kolommen in de atria als ruïne en groeit de beplanting door de constructie heen. Er zijn alleen materiaal-eigen kleuren toegepast, verf is niet gebruikt. Met het ontwerp is ook geprobeerd om natuurlijke ventilatie te stimuleren en kleine ecosystemen voor flora en fauna te creëren. Zo staan de planten in de volle grond en loopt regenwater van de glazen daken de vijvers in.
In het gerenoveerde gebouw zijn onderwijs, kantoren, labs en studieplekken gemixt. Beneden staat concentratie centraal, zoals in de bibliotheek en de presentatieruimte. Boven zijn de grotere kamers en zalen en is er ruimte voor ontmoeting. Een brede binnenstraat verbindt de ruimtes op deze verdieping.
Langezijds is één van de duurzaamste gebouwen op de campus. Behalve dat het pand van energielabel G naar A+++ gegaan is, is het een transparant en toekomstbestendig gebouw dat plaats biedt aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren en een plek waar voeding gehaald en genuttigd kan worden.
“Na een intensieve bouwperiode waar vele betrokkenen met ziel en zaligheid hard hebben gewerkt om Langezijds duurzaam te renoveren ben ik trots op het resultaat en op eenieder die hieraan gewerkt heeft. Een prachtig karakteristiek gebouw dat geschikt gemaakt is voor de huisvesting van ITC.”
Rob Nengerman | bouwprojectmanager | Campus & Facility Management Utwente
De jury vindt de transformatie van het opvallend langwerpige gebouw een ‘totaalverhaal’: bijvoorbeeld de duurzaamheid, het ruimtegebruik en de natuurlijke elementen hangen sterk samen. Daarbij vindt ze de eenvoud die uit alle keuzes spreekt bijzonder sympathiek. Het materiaalgebruik is ingetogen. De installaties zijn ondergebracht in de verhoogde verdiepingsvloer, waardoor de vrije hoogte van de (lagere) begane grond behouden is. De jury heeft indruk dat het gebouw een bijzonder fijne omgeving biedt om te werken en te studeren. Er is variatie in werkplekken en sferen, met ruimte voor zowel ontmoeting als rust. Faculteit ITC oogt als een kleine, rijke gemeenschap.
Lees hier het volledige juryrapport
Op De Architect verscheen op 23 januari 2024 het artikel
Drie onderwijsgebouwen met en herbruikt casco
In de Volkskrant verscheen op 22 oktober 2023 het artikel
Nieuwe campus in Twente: van donker lab naar prototype voor groene stad van de toekomst
Op De Architect verscheen op 13 oktober 2023 het artikel
‘Oude kolommen en balken staan als ruïnes in het gebouw’
In de Pi, vakblad voor project en interieur, van oktober-november 2023 verscheen het artikel
Bijzonder gebouw voor een bijzondere faculteit
CIVIC Architects + VDNDP + Studio Groen+Schild
Arup
Schreuders bouwadvies
Dura Vermeer Bouw Hengelo / Trebbe
Valstar Simonis
Croonwolter&dros
Joost de Beij
DS Landschapsarchitecten
Flora Nova
Buro Loo