• Universiteitsgebouw ITC/UT

    Op de UT campus Drienerlo in Enschede is een nieuw faculteitsgebouw voor het International Institute for Geo-Information Sciences (ITC) gebouwd, ontworpen door Civic Architects, VDNDP en Studio Groen+Schild. Door slim om te gaan met bestaande eigenschappen van dit gebouw is een duurzame en ruimtelijke nieuwe faculteit neergezet.

    Expertise

    Engineeren | Ontwerpen | Specificeren

    Soort gebouw

    Utiliteit

    Gebruik

    Leren

    Opdrachtgever

    Universiteit Twente

    Plaats

    Enschede

    BVO

    13.783 m2

    Start - oplevering

    2019 - 2023

    Projectleider VDNDP

    Nico Hesseling

    Over Universiteitsgebouw ITC/UT

    Aan de ITC onderzoeken studenten uit de hele wereld hoe ze hun land van herkomst kunnen verduurzamen. Des te passender is het duurzame karakter van het gebouw, dat door het nieuwe ontwerp is versterkt. De betonnen begane grond en stalen verdieping zijn gebleven. Wel is er van binnen een flinke ingreep gedaan: vier fonkelnieuwe atria zorgen voor groen, daglicht, verse lucht en een heldere oriëntatie in het gebouw. 

    Vorige
    Volgende
    slider-afbeelding
    Impressies: CIVIC, Artefactory & VDNDP

    De architectuur is erop gericht de gebruikte en bestaande materialen in het gebouw in de spotlights te zetten. Zo steken robuuste balken door naar buiten, staan er kolommen in de atria als ruïne en groeit de beplanting door de constructie heen. Er zijn alleen materiaal-eigen kleuren toegepast, verf is niet gebruikt. Met het ontwerp is ook geprobeerd om natuurlijke ventilatie te stimuleren en kleine ecosystemen voor flora en fauna te creëren. Zo staan de planten in de volle grond en loopt regenwater van de glazen daken de vijvers in. 

    In het gerenoveerde gebouw zijn onderwijs, kantoren, labs en studieplekken gemixt. Beneden staat concentratie centraal, zoals in de bibliotheek en de presentatieruimte. Boven zijn de grotere kamers en zalen en is er ruimte voor ontmoeting. Een brede binnenstraat verbindt de ruimtes op deze verdieping. 

    Onze samenwerkingspartijen
    voor dit project:

    Architect

    CIVIC Architects + Studio Groen+Schild

    Bouwfysica

    Arup

    Installaties

    Valstar Simonis

    Constructeur

    Schreuders bouwadvies

    Landschapsarchitect

    DS Landschapsarchitecten

    Licht

    Joost de Beij

    Duurzaamheid

    Buro Loo

    Deze VDNDP’ers vertellen je graag meer: