• Universiteitsgebouw ITC/UT

  Op de UT campus Drienerlo in Enschede is een nieuw faculteitsgebouw voor het International Institute for Geo-Information Sciences (ITC) gebouwd, ontworpen door Civic Architects, VDNDP en Studio Groen+Schild. Door slim om te gaan met bestaande eigenschappen van dit gebouw is een duurzame en ruimtelijke nieuwe faculteit neergezet.

  Expertise

  Engineeren | Ontwerpen | Specificeren

  Soort gebouw

  Utiliteit

  Gebruik

  Leren

  Opdrachtgever

  Universiteit Twente

  Plaats

  Enschede

  BVO

  13.783 m2

  Start - oplevering

  2019 - 2023

  Projectleider VDNDP

  Nico Hesseling

  Over Universiteitsgebouw ITC/UT

  Aan de ITC onderzoeken studenten uit de hele wereld hoe ze hun land van herkomst kunnen verduurzamen. Des te passender is het duurzame karakter van het gebouw, dat door het nieuwe ontwerp is versterkt. De betonnen begane grond en stalen verdieping zijn gebleven. Wel is er van binnen een flinke ingreep gedaan: vier fonkelnieuwe atria zorgen voor groen, daglicht, verse lucht en een heldere oriëntatie in het gebouw. 

  Vorige
  Volgende
  slider-afbeelding
  Impressies: CIVIC, Artefactory & VDNDP

  De architectuur is erop gericht de gebruikte en bestaande materialen in het gebouw in de spotlights te zetten. Zo steken robuuste balken door naar buiten, staan er kolommen in de atria als ruïne en groeit de beplanting door de constructie heen. Er zijn alleen materiaal-eigen kleuren toegepast, verf is niet gebruikt. Met het ontwerp is ook geprobeerd om natuurlijke ventilatie te stimuleren en kleine ecosystemen voor flora en fauna te creëren. Zo staan de planten in de volle grond en loopt regenwater van de glazen daken de vijvers in. 

  In het gerenoveerde gebouw zijn onderwijs, kantoren, labs en studieplekken gemixt. Beneden staat concentratie centraal, zoals in de bibliotheek en de presentatieruimte. Boven zijn de grotere kamers en zalen en is er ruimte voor ontmoeting. Een brede binnenstraat verbindt de ruimtes op deze verdieping. 

  Onze samenwerkingspartijen
  voor dit project:

  Architect

  CIVIC Architects + Studio Groen+Schild

  Bouwfysica

  Arup

  Installaties

  Valstar Simonis

  Constructeur

  Schreuders bouwadvies

  Landschapsarchitect

  DS Landschapsarchitecten

  Licht

  Joost de Beij

  Duurzaamheid

  Buro Loo

  Deze VDNDP’ers vertellen je graag meer: