Rijnstate
 • Rijnstate

  Voor het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is VDNDP bij diverse projecten betrokken (geweest). We ontwierpen een nieuw Centrum voor Vrouw en Kind, deden de technische uitwerking – van DO naar UO voor een operatiekamercomplex, waren uitwerkend architect voor twee hartcatheterisatiekamers en voor de verbouwing van een deel verdieping waar de intensive care/medium care zit.

  Expertise

  Engineeren | Ontwerpen

  Soort gebouw

  Utiliteit

  Gebruik

  Zorg

  Opdrachtgever

  Van Wijnen en Croonwolter&Dros

  Plaats

  Arnhem

  BVO

  circa 8.000 m2

  Start - oplevering

  2017 - 2021

  Over Rijnstate

  Bij de verschillende projecten voor dit ziekenhuis hebben we onze kennis van ziekenhuizen ingezet om een functioneel, maakbaar en haalbaar architectonisch ontwerp te maken waarbij er veel aandacht is besteed aan de integrale benadering tussen bouw en installaties.

  Vorige
  Volgende
  slider-afbeelding
  slider-afbeelding
  slider-afbeelding

  Rijnstate Centrum voor Vrouw en Kind

  In het Centrum voor Vrouw en Kind staan gezinsgerichte zorg, privacy en comfort centraal. Op het ziekenhuisterrein is een stuk bijgebouwd en is het aangrenzende deel van het bestaande ziekenhuis verbouwd. De uitdaging bij dit project was de vraag om veel daglicht en uitzicht zonder dat dit ten koste van de privacy gaat. Een van de oplossingen voor dit vraagstuk was het ontwerpen van een tweelaagse gevel, zodat je niet steeds zonwering naar beneden hoeft te doen of ramen moet afplakken. Bijkomend voordeel: door het gebruik van lamellen is het gebouw in de zomer makkelijker koel te houden. 

  Tijdens het ontwerpproces heeft het projectteam samengewerkt met artsen, verpleegkundigen en andere betrokkenen. Zij konden door een virtueel 3D-model lopen en in mock-ups met dozen en meubilair schuiven om te komen tot een handige inrichting. In het ontwerp is speciale aandacht gegeven aan een kindvriendelijke inrichting en rekening gehouden met de beperkte mobiliteit van patiënten en bezoekers. Zo zijn balies voorzien van een verlaagd deel en vind je verschillende speel- en loungezones voor kinderen van verschillende leeftijden in het gebouw. Gekozen is voor warme en vriendelijke materialen en kleuren, zodat het centrum echt een eigen identiteit heeft. 

  Rijnstate Operatiekamercomplex

  In vijf fases is er in het ziekenhuis een nieuw operatiekamercomplex gebouwd dat aan het bestaande gebouw verbonden is met een onderdoorgang en een loopbrug. Begonnen is met het creëren van onder andere zes OK’s en een lift voor spoedpatiënten die vanuit de ambulance direct naar een OK gaan. Een flinke ingreep, met de nodige constructieve uitdagingen bij het inpassen van alle OK-voorzieningen en de aansluitingen op het bestaande ziekenhuisgebouw. 
   
  Hiernaast zijn er onder andere een grote steriele berging, een holding waar de patiënten worden ontvangen, een kantoor voor het personeel en acht nieuwe OK’s in het oorspronkelijke gebouw gerealiseerd. 

  Rijnstate Hartcatheterisatiekamers (HCK)

  Een afdeling is verbouwd tot twee nieuwe HCK-kamers, een stoelenzaal en ondersteunende ruimten. De vleugel is hiervoor compleet gestript en opnieuw ingedeeld. 

  Rijnstate Intensive care/medium care (ICMC) 

  De afdeling ICMC is volledig gerenoveerd. Alleen het casco, de buitengevels en doorgaande schachten bleven gehandhaafd. De verdieping is niet uitgebreid. Hierdoor was de ruimte om aan de wensen te voldoen beperkt en waren bestaande schachten met eventuele doorgaande leidingen en e-kasten bepalend voor de indelingen. Toch is elke kamer zoveel mogelijk even groot en hetzelfde ingedeeld. Dit maakt het voor verpleegkundigen en artsen makkelijk om in een andere kamer hetzelfde werk te doen. 
   
  Dit deelproject is in vijf fases uitgevoerd. 

  Onze samenwerkingspartijen
  voor dit project:

  Aannemer

  Van Wijnen en Croonwolter&Dros

  Bouwkosten

  Benker Bouweconomie

  Management

  Brink Management/Advies

  Adviseur

  ptg advies

  Deze VDNDP’ers vertellen je graag meer: