• Foto's: Aiste Rakauskaite.
  • Overhoeks De Berend

    Overhoeks is een nieuw woongebied aan de noordoever van het IJ, pal tegenover het Amsterdam CS. De twee blokken met de naam De Berend bestaan samen uit 133 sociale huurwoningen en een gemeenschappelijke binnentuin. VDNDP zorgde voor de bouwkundige (BIM) uitwerking en maakte de technische omschrijving.

    Expertise

    Engineeren | Ontwerpen | Specificeren

    Soort gebouw

    Gestapelde Woningbouw

    Gebruik

    Wonen

    Opdrachtgever

    Ymere

    Plaats

    Amsterdam

    BVO

    circa 4600 m2

    Start - oplevering

    2017 - 2019

    Projectleider VDNDP

    Wouter Zwerink

    Over Overhoeks De Berend

    Het project Overhoeks De Berend had voor ons een speciaal tintje: op steenworp afstand startten we in 2007 ons kantoor in voormalige scheepswerf De Groene Draeck. Nu waren we nauw betrokken bij het creëren van de studio’s voor een- en tweepersoonshuishoudens. 

    Vorige
    Volgende
    slider-afbeelding
    Foto’s: Aiste Rakauskaite.
    slider-afbeelding
    Foto’s: Aiste Rakauskaite.
    slider-afbeelding
    Foto’s: Aiste Rakauskaite.
    slider-afbeelding
    Foto’s: Aiste Rakauskaite.
    slider-afbeelding
    Foto’s: Aiste Rakauskaite.

    Binnen het project Overhoeks De Berend draaide ook een pilot voor system engineering. Het is gelukt om het 3D-model (Revit) via Relatics te koppelen aan de eisen uit het PVE en de technische omschrijving. Uiteindelijk willen we alle data-bronnen koppelen, zodat we nog betere integrale projecten tot stand kunnen brengen. 
     
    Een ander bijzonder element in het project was de gemeenschappelijke binnentuin: het groene hart tussen de twee blokken. Met spankabels zijn geleiders voor groen gemaakt en kunnen de planten de hoogte in groeien. De vele planten, bomen, bloemen, siergrassen etc. in de binnentuinen bieden leefruimte aan vogels en insecten. 

    Overhoeks De Berend is in 2019 opgeleverd en de laatste halte was het overdragen van het beheer- en onderhoudmodel (as built), naar de specificaties van Ymere. Een mooi vervolgproject op Overhoeks De Jakoba, waar we al eerder de engineering voor mochten uitvoeren.

    Co-making

    Het project, zoals al onze Overhoeks projecten, kenmerkt zich door een zeer intensieve samenwerking tussen aannemer, architect, opdrachtgever en adviseurs om het ontwerp te engineeren. Bij dit project is nauw samengewerkt met onder andere NL architects, Ymere en Dura Vermeer. Teamwork stond centraal. Iedere partij had duidelijk een eigen rol binnen het team en was kritisch. Daardoor creëerden we samen meer waarde. De goede samenwerking in dit integrale team heeft zich wederom bewezen bij dit project. Projectontwikkelaar en opdrachtgever Julienne Schreinemacher van Ymere vertelt in een interview aan de De Architect over deze zogenoemde ‘co-making’ aanpak.

    Onlangs maakte Ymere een korte film waarin Julienne Schreinemachers, de ontwikkelaar van Ymere, de wethouder Laurens Ivens en een bewoner ons meenemen door het gebouw.  

    Onze samenwerkingspartijen
    voor dit project:

    Architect

    NLarchitects

    Aannemer

    Dura Vermeer Bouw Midden West

    Constructeur

    Strackee

    Installaties

    Breman Installatiegroep en Blom Installatietechniek

    Adviseur

    Nieman

    Deze VDNDP'ers vertellen je graag meer: