HOME / VERHALEN/ OVERHOEKS B1 EN B2, SOCIALE HUURAPPARTEMENTEN AAN HET IJ IN AMSTERDAM

OVERHOEKS B1 EN B2, SOCIALE HUURAPPARTEMENTEN AAN HET IJ IN AMSTERDAM

Overhoeks is een nieuw woongebied aan de noordoever van het IJ, pal tegenover het Amsterdamse Centraal Station. Onlangs zijn de blokken B1/B2 opgeleverd, zij dragen nu de naam De Berend. Ze bestaan samen uit 133 sociale huurwoningen (studio’s voor 1- en 2-persoons huishoudens) en hebben een gemeenschappelijke binnentuin.

 

Een speciaal project voor VDNDP. Op steenworp afstand van het project Overhoeks is het in 2007 allemaal begonnen. In een oude getransformeerde scheepswerf, de Groene Draeck, begon VDNDP met 6 werknemers. Ruim 13 jaar later zijn dit er al ca. 40. Vanuit Amsterdam en Enschede wordt gewerkt aan toonaangevende projecten.

 

Het ontwerp van de blokken is van NL architects. Samen met Nieman en Strackee zijn we de adviseurs binnen het co-making team van Ymere en Dura Vermeer. Wij als VDNDP hebben de bouwkundige (BIM) uitwerking mogen verzorgen en hebben tevens de technische omschrijving gemaakt. Het proces kenmerkte zich als teamwork, waarbij alle partijen hun rol in het team goed kunnen spelen, kritisch zijn en er zo samen meer waarde wordt gecreëerd.

 

Binnen het project draaide ook een pilot voor system engineering. Het is gelukt om het 3D (Revit) Model te koppelen middels Relatics aan de eisen uit het PVE en aan de technische omschrijving. Door deze pilot willen we de toekomst weer een stukje dichterbij brengen. Uiteindelijk willen we alle data-bronnen koppelen waardoor nog betere integrale projecten tot stand kunnen komen.

 

Een bijzonder element in het project is ook de gemeenschappelijke binnentuin. Dit wordt een groen hart tussen de beide blokken. Door middel van spankabels tussen de beide blokken zijn geleiders voor groen gemaakt. Hierdoor kan de beplanting de hoogte in groeien. De bijzondere binnentuin is ontworpen door Buro Sant en Co.
Voor Amsterdamse begrippen is Overhoeks een opvallend groene wijk die zoveel mogelijk autovrij is. De vele planten, bomen, bloemen, siergrassen etc. in de binnentuinen bieden leefruimte aan vogels en insecten.

 

Het project is opgeleverd en de laatste halte was het overdragen van het beheer en onderhoud model (as built), naar de specificaties van Ymere. Onlangs maakte Ymere een korte film waarin Julienne Schreinemachers, de ontwikkelaar van Ymere, de wethouder Laurens Ivens en een bewoner ons meeneemt door het gebouw. Bekijk de video hierboven.

 

Wij kijken terug op een fantastisch project waar echt sprake is van: TEAMWORK MAAKT TOPWERK!