HOME / VERHALEN/ONZE WERKPLEK ALS INSPIRATIE VOOR ONS VAKMANSCHAP

Onze werkplek als inspiratie voor ons vakmanschap

In 2007 is VDNDP begonnen in de Groene Draeck, een oude getransformeerde scheepswerf aan het IJ in Amsterdam Noord. Sinds 2011 is VDNDP gevestigd in een oude klokkengieterij aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam. In het oosten van het land oefenen wij ons vak uit in de voormalige Grolschfabriek in Enschede. Beide locaties dragen het nodige historische karakter met zich mee. Waar vroeger de klokken werden vervaardigd in Amsterdam en de brouwers hun vakmanschap toonden in Enschede, werken de VDNDP’ers nu aan indrukwekkende bouwprojecten in samenwerking met verschillende partijen.

AMSTERDAM

Op de hoek van de Lijnbaansgracht en de Gieterstraat was vanaf 1614 een Giethuis gevestigd. Tot 1820 heeft het gebouw als een gemeentelijke klok- en geschutgieterij gediend. Hierna hebben er verschillende fabrieken in gezeten en werd het rond 1900 een soort bedrijfsverzamelgebouw. In het gebouw vestigde zich onder andere een stoomkoffiebranderij, een papierfabriek, een stoomschoenenfabriek, tegelfabriek, boogspitsenfabriek, metaalwarenfabriek, een boardfabriek en een draadwarenfabriek. Aan het eind van de 20ste eeuw is het gehele complex verbouwd tot een woon- en werkgebouw en werd er een Amsterdamse gang gevormd, een soort hofje. In 2014 werd het complex zelfs aangewezen als een gemeentelijk monument. In de gevelwand is nog steeds een gedenksteen te vinden deze herinnert aan een brand die heeft gewoed in het complex in 1902.

Wim de Pagter (directeur):  ‘Na onze start in Amsterdam-noord waar we gehuisvest waren in een voormalig werfgebouw zijn we nu gehuisvest in de Jordaan in een voormalig fabriekscomplex. Dit gemeentelijke monument past op meerdere wijzen bij ons: niet alleen de associatie met het ambacht maar ook het circulaire karakter en de wijze waarop wij dit hebben aangepast aan de eisen van deze tijd. Ook het werken in een “mensengebied” is voor onze organisatie, waar de mens een centrale plek heeft, belangrijk.’

ENSCHEDE

De Grolschfabriek was het hart van het Roombeek voor de grote vuurwerkramp in 2000. Door de ontploffing liep de fabriek veel schade op en gingeen half jaar later pas weer open. In 2004 werd er een nieuwe Grolschfabriek geopend als vervanger voor de brouwerijen in Enschede en Groenlo. De oude fabriek van Grolsch, voorheen de belangrijkste werkgever van Enschede-Noord, en een centraal punt in het Roombeek werd in 2012 meegenomen in de herontwikkeling van de wijk onder de naam Het Brouwhuis. Vanaf het begin was het duidelijk dat het gebouw een woon- en werkfunctie moest krijgen met een mooi uitzicht over de stad. Dit heeft geresulteerd in een gebouw waarbij de geschiedenis zichtbaar is maar tegelijkertijd een moderne uitstraling heeft. Het Brouwhuis is nu onderdeel van het terrein ‘Op de Brouwerij’ waar wonen, werken, horeca en detailhandel samenkomt.

Wouter Zwerink (directeur): ‘Het Roombeek is in 2000 herrezen uit de as van de vuurwerkramp. Zo ontstond hier op het gebied van architectuur een toonaangevende plek van internationale allure. De wijk is wat dat betreft het summum van transformatie, en daar willen wij ons graag mee associëren. Los daarvan: het is een inspirerende werkplek om de meest ambitieuze dromen van onze opdrachtgever waar te maken. Naast de bijzondere geschiedenis en herbestemming, spreekt mij de krachtige uitstraling van het gebouw erg aan. Het rijke contrast van bijzondere details van vormen, materialen en texturen maakt het imposant en monumentaal tegelijk. Dat willen wij zien!’

Dagelijks leggen wij de verbinding tussen ontwerp en realisatie met onze procesaanpak in combinatie met (BIM-) gebouwmodellen. Wij willen echt verbinding maken, dus ook op het gebied van onze huisvesting.