HOME / VERHALEN/IN GESPREK MET: FRED ALEBREGTSE

IN GESPREK MET: FRED ALEBREGTSE – JUNI 2019

VDNDP wil met haar mensen het verschil maken. Dit doen wij door samen te werken en het inzetten van ons vakmanschap. Elke maand interviewen wij onze medewerkers om hun ervaringen te delen. Deze keer: Fred Alebregtse, werkzaam als senior projectleider bij VDNDP.

 

Don van Dasler, projectverantwoordelijke bij VDNDP: ‘Fred heeft veel gevoel voor de samenhang tussen ontwerp en techniek. Daarmee kan hij als geen ander een architectonisch ontwerp omzetten in technisch volwaardige details. Met zijn ervaring op dit terrein kan hij, zowel onze opdrachtgevers als voor de ontwerpteamleden, een meerwaarde vormen in de samenwerking. Voor de andere VDNDP’ers is Fred een steun in kennis van het bouwen en zo nu en dan ook in het coachen van mensen op persoonlijk vlak.’

 

 

Hoe is het voor jou allemaal begonnen bij VDNDP?
‘Lang, lang geleden toen VDNDP pas begon, werd ik benaderd door Don van Dasler met de vraag of ik er wat voor voelde om bij VDNDP aan de slag te gaan. Dit kwam eigenlijk op een uitstekend moment. Ik was achttien jaar werkzaam bij het architectenbureau Atelier PRO en toe aan een nieuwe uitdaging. Bij VDNDP lag de uitdaging om onze gedeelde filosofie over hoe mensen optimaal kunnen groeien als professional en als mens, te combineren met het inzetten van mijn technische kennis voor meerdere architecten.’

 

Welke functie vervul je bij VDNDP en hoe ervaar je dit?
‘Mijn functie kan je omschrijven als senior projectleider. Het eerste project waar ik bij VDNDP aan heb gewerkt was het Ministerie van Defensie, een ontzettend groot maar leuk project. Vanaf de start van dit project heb ik, in samenwerking met Don, de projectleiding op mij genomen.

 

Als ik eerlijk ben vind ik niet alles wat hoort bij het begrip ‘projectleider’ leuk. Waar ik plezier uithaal is voornamelijk om zelf dingen op te lossen, mijn eigen stempel ergens op drukken en aan te geven wat ik technisch het beste vind. Ik noem het ook wel ‘pareltjes poetsen’; de glans aan een project geven. In die zin geef ik leiding aan het project om de uitwerking zo goed mogelijk rond te krijgen en daar horen aspecten zoals de planning en geld ook bij, maar mijn drijfveer is zorgen dat alles op de juiste manier gedaan wordt. Het mooie van VDNDP is dat wij ons op het verbinden van partijen richten. Je bent een spin in het web en probeert alle belangen bij elkaar te brengen. Daar haal ik mijn voldoening uit, vooral als het lukt.

 

Vanaf het begin hebben wij bij VDNDP ook veel jonge aanwas, dit vraagt de nodige opleiding. Daarnaast zijn er mensen die alweer zolang meedraaien dat zij inmiddels andere mensen kunnen aansturen, dit is het resultaat van al die jaren inspanning.’

 

Aan welke projecten heb je gewerkt en wat maakt deze projecten bijzonder?
‘De leukste projecten om aan te werken vond ik toch wel de grotere projecten. Denk hierbij aan het Ministerie van Defensie, Het Platform in Utrecht en het Parkpaviljoen op de Hoge Veluwe. Naast nieuwbouw- en renovatieprojecten heb ik een aantal jaar beheer en onderhoud gedaan, met de focus op onderhoud van historische panden voor de gemeente Amsterdam. Dit vond ik heel leerzaam omdat je te maken hebt met het resultaat van wat je normaal gesproken ontwerpt. Hierdoor ga je anders kijken. Met een ontwerp ben je misschien een paar jaar bezig maar de gevolgen van ontwerpkeuzes kom je jaren later steeds weer tegen, hier valt dus veel te winnen.

 

Ik kan niet één project kiezen dat het meest bijzonder was, dan zou ik de andere projecten te kort doen. Ze zijn allemaal op hun eigen manier bijzonder. Het ene project is als een oude dame die je een nieuw leven gunt, een ander project heeft weer een fantastische locatie of is een architectonisch hoogstandje wat je mag vervolmaken. Bij alle projecten vind ik de samenwerking erg belangrijk. Bij Het Platform zitten wij bijvoorbeeld heel dicht op de aannemer, krijgen veel vertrouwen en ook alle credits voor het werk dat wij doen; dat is uniek.’

 

 

Het belangrijkste voor mij is dat een project mij pakt, ik moet er een beetje verliefd op worden zodat de liefde zijn werk doet.’

 

 

Hoe is de sfeer bij VDNDP?
‘Dan komt direct het woord ‘familie’ bij mij op. Bij VDNDP doen we het met elkaar en dragen de zorg voor elkaar. Dat zie je echt terug. Daarnaast is voor mij het begrip veiligheid belangrijk. Dit betekent dat je kan ontspannen en niet keihard ergens op afgerekend wordt. Als er iets is dan hoor je het direct, dit is misschien confronterend maar wel veilig aangezien je weet waar je aan toe bent. Wat de sfeer goed maakt is de combinatie van veiligheid, collegialiteit en het samen doen. Een puntje van verbetering is de lerende sfeer, de focus mag nog meer liggen op ‘wat hebben we geleerd deze week’. Dat is wat we nu aan het doorvoeren zijn en daar zal ik een belangrijke rol in gaan vervullen.

 

Wat maakt het zo leuk om bij VDNDP te werken?
‘Wij benutten onze denkkracht optimaal en kijken verder. Dat maakt ons, naar mijn mening, bijzonder ten opzichte van andere bedrijven. Dit zetten wij ook in bij vernieuwingen in de markt. Daarnaast stellen wij bij VDNDP onze mensen centraal en kan ik mijn affiniteit met coaching maximaal toepassen. Het is prettig dat VDNDP mij de ruimte en het vertrouwen geeft om deze kennis uit de coach en ‘ontwikkelingswereld’ te gebruiken in de ‘werkwereld’. De combinatie van techniek, innovatie en het menselijk aspect dat samenkomt bij VDNDP maakt het zo leuk om hier te werken.’