HOME / VERHALEN/ CIRCULARITEIT BEGINT BIJ DE BEWUSTWORDING

Circulariteit begint bij de bewustwording

Nog onwetend over welke richting ze op wilde, ging Wilma Visser na haar middelbare school geschiedenis studeren. Niet helemaal de juiste keuze bleek. Wilma: ‘Als ik straks afgestudeerd ben, ga ik iets totaal anders doen dacht ik, hierna begin ik een breikwinkel. Tijdens een bijvak kunstgeschiedenis viel het kwartje. Wilma: “Met kunst is er altijd iets tastbaars”. Een foto in een studieboek van een woning, ontworpen door de Japanse architect Tadao Ando, deed haar besluiten om voor architectuurgeschiedenis te gaan. Hiermee trad ze een beetje in de voetsporen van haar opa, die architect was.

Een baan als architectuurhistoricus lag niet voor het oprapen. Wilma ging een aantal dagen als secretaresse aan de slag bij een architectuurbureau, waar ze collega werd van Wim de Pagter. Daarnaast gaf ze les in architectuurgeschiedenis. Bij het eigen bureau dat Wim startte heeft ze zich het bestekschrijven eigen gemaakt. Hij is ook één van de oprichters van VDNDP, waar ze inmiddels associatie partner is.

 

VDNDP start in 2007, net voor de economische crisis. Tegen de stroom in groeit het bureau in het eerste jaar van zeven naar achttien medewerkers, mede door een grote opdracht: het Ministerie van Defensie. Inmiddels hebben ze een vestiging in Amsterdam en in Enschede, waar in totaal 7 vrouwen en 31 mannen werken. “Het voelt heel erg als één team.” Bij de samenstelling van de teams kijkt VDNDP wel naar de verdeling man/vrouw. Is er verschil in werkwijzen te benoemen? Wilma: “Het verschil zit meer in het aard van het beestje. Mijn gevoel is wel dat vrouwen pas zeggen dat ze iets kunnen als ze het ook al doen. Vrouwen mogen minder zelfkritisch en meer zelfbewust zijn. Mannen durven eerder hun plek op te eisen.” Zelf heeft Wilma hier ook ervaring mee: “Als enige vrouw binnen het bestuur van Stabu had ik het gevoel dat ik extra mijn kunnen moest bewijzen. Ik heb lang gezocht naar mijn eigen plek en vorm. En die uiteindelijk wel gevonden. Zelfkennis en authentiek zijn, dat is de kern.” Is de branche aantrekkelijker geworden voor vrouwen? “Ik merk wel verandering, maar nog te traag. Op het moment dat mannen belang bij een verandering krijgen, gaat het sneller. Neem bijvoorbeeld de steeds meer voorkomende ‘papadag’. Mannen willen het liefst zo min mogelijk uren inleveren. En dan worden flexibele werktijden en -locaties veel makkelijker bespreekbaar, dat is voor werkende moeders minstens zo belangrijk.”

 

 

‘Zelfkennis en authenticiteit, dat is de kern.’

 

 

Hoe ze de toekomst van het vak ziet? Wilma: “Informatiebeheer, processen en samenwerken worden steeds belangrijker. Digitalisering gaat dit makkelijker maken. Slim bouwen, in alle opzichten, wordt belangrijk. Dat biedt ons ruimte om te innoveren op andere gebieden, bijvoorbeeld circulariteit in de bouw. Op dat vlak moeten we met zijn allen een bewustwordingsslag maken. Keuzes zijn vaak nog te veel financieel gestuurd. Ik geef de scholieren groot gelijk dat zij in Den Haag hebben geprotesteerd voor een strakker klimaatbeleid, want zij zitten straks met de gebakken peren. De politiek heeft wel sturingsmiddelen, maar het begint altijd bij het bewustzijn van mensen!”