Smakkelaarspark
  • Smakkelaarspark Utrecht

    Midden in het centrum van Utrecht is het project Smakkelaarspark gevestigd. Op de grote bouwlocatie, in het stationsgebied, worden drie gebouwen met woningen, kantoorruimte en horeca neergezet. Wij ondersteunen architect Studioninedots bij de uitwerking van het ontwerp en zijn, in opdracht van Lingotto, verantwoordelijk voor de coördinatie tussen de BIM-modellen van de verschillende adviseurs.

    Expertise

    Engineeren | Ontwerpen | Specificeren

    Soort gebouw

    Mix

    Gebruik

    Recreëren | Werken | Wonen

    Opdrachtgever

    Studioninedots & Lingotto

    Plaats

    Utrecht

    BVO

    n.v.t.

    Start - oplevering

    2018 - 2022

    Projectleider VDNDP

    Mahmud Akkoc

    Over Smakkelaarspark Utrecht

    De inrichting van het Smakkelaarspark is bedoeld als tegenhanger van het huidige Smakkelaarsveld. Smakkelaarspark wordt een stedelijk landschap waar gebouwen en park in elkaar overgaan. Er komen twee woongebouwen met in totaal ongeveer 95 huurwoningen en ongeveer 55 koopwoningen en daarnaast een kantoorgebouw met een horecapaviljoen op het dak. Dit dak is vrij toegankelijk voor bezoekers. Ook komt er een plek voor ondernemers en initiatiefnemers in de culturele sector onder het park: de Parkkelder. In het park staat het Parkpaviljoen waar je wat kunt drinken en eten terwijl de kinderen kunnen spelen. Zo ontstaat een rustpunt en ontmoetingsplek midden in de stad. Een plek waar je wilt zijn, in plaats van dat je er snel aan voorbij gaat.

    Wat betreft duurzaamheid scoort het gebouw hoger dan de huidige, aangescherpte eisen van het bouwbesluit. Dit houdt in dat de gevels van de gebouwen zeer goed geïsoleerd en luchtdicht zijn. Dat betekent dat het gebouw in de zomer minder snel opwarmt en in de winter minder snel afkoelt. Behalve de bomen en planten zorgen de diverse nestelmogelijkheden aan de gebouwen voor een verbetering van de biodiversiteit. Ook aan extremere weersomstandigheden is gedacht; water wordt bij hevige regenbuien langer vastgehouden en bij hitte bieden de bomen en het groen meer verkoeling in de stad.

    De drie los van elkaar staande gebouwen zijn, middels computersimulaties, dusdanig gepositioneerd, dat deze zorgen voor optimale bezonning van het park, geluidswering, een goed windklimaat, sociale veiligheid en menselijke maat in het park. Bijna alle woningen zijn tweezijdig georiënteerd. De woningen hebben daardoor een stille zijde en zicht op het groen én daarmee een hoge woonkwaliteit.

    Vorige
    Volgende
    slider-afbeelding
    Impressie: WAX, Abesent Matter, Studioninedots
    slider-afbeelding
    Impressie: WAX, Abesent Matter, Studioninedots

    De bouw van het Smakkelaarspark is verdeeld in 2 bouwfasen: de (inmiddels gerealiseerde) tramoverkluizing en de rest van het plan. De overkluizing was vooruit getrokken op bouwfase 2 zodat de trams en bussen nauwelijks hinder van de tweede bouwfase van het Smakkelaarspark hebben. Op het dak van de overkluizing komt een golvend, parkachtig gebied met daarin de drie torens.

    Het is een prachtige uitdaging om met alle betrokken partijen een mooie plek in het hart van Utrecht te creëren.

    Onze samenwerkingspartijen
    voor dit project:

    Architect

    Studioninedots

    Ontwikkelaar

    Lingotto

    Constructeur

    Arup

    Installaties

    Arup

    Landschapsarchitect

    Zones Urbaines Sensibles

    Deze VDNDPers vertellen je graag meer: