• Foto's: Aiste Rakauskaite.
 • Overhoeks De Berend

  Overhoeks is een nieuw woongebied aan de noordoever van het IJ, pal tegenover het Amsterdam CS. De twee blokken met de naam De Berend bestaan samen uit 133 sociale huurwoningen en een gemeenschappelijke binnentuin. VDNDP zorgde voor de bouwkundige (BIM) uitwerking en maakte de technische omschrijving.

  Expertise

  Engineeren | Ontwerpen | Specificeren

  Soort gebouw

  Gestapelde Woningbouw

  Gebruik

  Wonen

  Opdrachtgever

  Ymere

  Plaats

  Amsterdam

  BVO

  circa 4600 m2

  Start - oplevering

  2017 - 2019

  Projectleider VDNDP

  Wouter Zwerink

  Over Overhoeks De Berend

  Het project Overhoeks De Berend had voor ons een speciaal tintje: op steenworp afstand startten we in 2007 ons kantoor in voormalige scheepswerf De Groene Draeck. Nu waren we nauw betrokken bij het creëren van de studio’s voor een- en tweepersoonshuishoudens. 

  Vorige
  Volgende
  slider-afbeelding
  Foto’s: Aiste Rakauskaite.
  slider-afbeelding
  Foto’s: Aiste Rakauskaite.
  slider-afbeelding
  Foto’s: Aiste Rakauskaite.
  slider-afbeelding
  Foto’s: Aiste Rakauskaite.
  slider-afbeelding
  Foto’s: Aiste Rakauskaite.

  Binnen het project Overhoeks De Berend draaide ook een pilot voor system engineering. Het is gelukt om het 3D-model (Revit) via Relatics te koppelen aan de eisen uit het PVE en de technische omschrijving. Uiteindelijk willen we alle data-bronnen koppelen, zodat we nog betere integrale projecten tot stand kunnen brengen. 
   
  Een ander bijzonder element in het project was de gemeenschappelijke binnentuin: het groene hart tussen de twee blokken. Met spankabels zijn geleiders voor groen gemaakt en kunnen de planten de hoogte in groeien. De vele planten, bomen, bloemen, siergrassen etc. in de binnentuinen bieden leefruimte aan vogels en insecten. 

  Overhoeks De Berend is in 2019 opgeleverd en de laatste halte was het overdragen van het beheer- en onderhoudmodel (as built), naar de specificaties van Ymere. Een mooi vervolgproject op Overhoeks De Jakoba, waar we al eerder de engineering voor mochten uitvoeren.

  Co-making

  Het project, zoals al onze Overhoeks projecten, kenmerkt zich door een zeer intensieve samenwerking tussen aannemer, architect, opdrachtgever en adviseurs om het ontwerp te engineeren. Bij dit project is nauw samengewerkt met onder andere NL architects, Ymere en Dura Vermeer. Teamwork stond centraal. Iedere partij had duidelijk een eigen rol binnen het team en was kritisch. Daardoor creëerden we samen meer waarde. De goede samenwerking in dit integrale team heeft zich wederom bewezen bij dit project. Projectontwikkelaar en opdrachtgever Julienne Schreinemacher van Ymere vertelt in een interview aan de De Architect over deze zogenoemde ‘co-making’ aanpak.

  Onlangs maakte Ymere een korte film waarin Julienne Schreinemachers, de ontwikkelaar van Ymere, de wethouder Laurens Ivens en een bewoner ons meenemen door het gebouw.  

  Onze samenwerkingspartijen
  voor dit project:

  Architect

  NLarchitects

  Aannemer

  Dura Vermeer Bouw Midden West

  Constructeur

  Strackee

  Installaties

  Breman Installatiegroep en Blom Installatietechniek

  Adviseur

  Nieman

  Deze VDNDPers vertellen je graag meer: