• Nimeto Utrecht

    In samenwerking met Studio Maarten van Kesteren werkte VDNDP aan de transformatie van Nimeto Utrecht. Dit is een mbo-vakschool van creatieve ruimtemakers. VDNDP ondersteunde de architect bij het gedetailleerd technisch uitwerken van het ontwerp en van beeldbepalende fragmenten.

  • Genomineerd
  • Genomineerd
  • BNA Beste gebouw 2024

    Expertise

    Engineeren | Ontwerpen | Specificeren

    Soort gebouw

    Utiliteit

    Gebruik

    Leren

    Opdrachtgever

    Studio Maarten van Kesteren

    Plaats

    Utrecht

    BVO

    n.v.t.

    Start - oplevering

    2019 - 2021

    Projectleider VDNDP

    Don van Dasler

    Over het project Nimeto Utrecht

    Nimeto bevindt zich in twee gebouwen aan weerszijden van een straat. Hier worden vakken zoals restauratie, etaleren, schilderen en decorbouw onderwezen. Echter, de interessante aspecten van deze vakken waren tot nu toe verborgen achter gewone gangen en de oorspronkelijke schoonheid van de gebouwen was verstoord door ad-hoc oplossingen.

    Het doel van deze transformatie was om met een beperkt budget meer ruimte te creëren om tegemoet te komen aan het groeiende aantal leerlingen. De architect heeft deze grondige transformatie aangegrepen als een kans om de gebouwen aan te passen aan de behoeften van vandaag. Nimeto beschouwt zichzelf als een school voor creatieve ruimtemakers. Aansluitend op dit adagium is de ontwerpopgave opgevat als een pure oefening in ruimte maken. Door gericht delen van de bestaande structuur weg te laten en te accentueren ontstaat er een podium voor de stille kwaliteiten van de vakken en gebouwen.

    Er zijn vier nieuwe open plekken gemaakt tussen en in de gebouwen. Hier kunnen studenten praktijkruimtes vinden, plekken om te ontspannen en zelfs een schoolplein. Het brengt licht en lucht in de gebouwen en maakt het makkelijker om je weg te vinden. Ontmoetingen gebeuren nu in die open plekken, in plaats van in de levenloze gangen van weleer. Het inspireert studenten, docenten en bezoekers om verder te kijken dan hun eigen vakgebied. Elke van die open plekken heeft een duidelijke omlijning, een soort frame, dat de ruimte benadrukt en de activiteiten binnenin. Dat is eigenlijk de enige grote verandering die is gerealiseerd.

    De rest van het gebouw is getransformeerd tot een open leeromgeving met minimale ingrepen. Studenten hebben nu de vrijheid om zelf hun werkplek te kiezen. Door de diversiteit van vakgebieden en bouwdelen ontstond een scala aan ruimtes, wat interessant is maar soms ook een beetje chaotisch. Maar door de gemeenschappelijke ruimtes te gebruiken als iets dat alles met elkaar verbindt, is de balans hersteld. Overal waar je kijkt, zie je studenten aan het werk. De school lijkt nu echt op een bruisende werkplaats. Je ruikt de geur van hout, iemand is aan het schilderen, een ander bouwt een stoel en groepen studenten werken samen aan grote projecten. Het project is in de zomer van 2023 opgeleverd.

    Vorige
    Volgende
    slider-afbeelding
    slider-afbeelding
    slider-afbeelding
    Foto: Max Hart Nibbrig
    slider-afbeelding
    Foto: Max Hart Nibbrig
    slider-afbeelding
    Foto: Max Hart Nibbrig
    slider-afbeelding
    Impressies: Studio Maarten van Kesteren 
    slider-afbeelding
    slider-afbeelding
    Foto: Max Hart Nibbrig
    slider-afbeelding
    Foto: Max Hart Nibbrig
    slider-afbeelding
    slider-afbeelding
    Foto: Max Hart Nibbrig

    Nimeto in de media

    Op De Architect verscheen op 23 januari 2024 het artikel
    Drie onderwijsgebouwen met en herbruikt casco

    Op De Architect verscheen op 23 oktober 2023 het artikel
    Schooltransformatie mbo Nimeto in Utrecht door Maarten van Kesteren voltooid, nog 5000 scholen te gaan

    In de Volkskracht verscheen op 19 oktober 2023 het artikel
    Een oud schoolgebouw mooi en snel opknappen: het kan wél, bewijst mbo-vakschool Nimeto

    Onze samenwerkingspartijen
    voor dit project:

    Architect

    Studio Maarten van Kesteren

    Constructeur

    JVZ Raadgevend Ingenieursburo BV

    Bouwfysica

    ZRI

    Installaties

    GALJEMA Technisch Adviesbureau

    Deze VDNDP'ers vertellen je graag meer: