• Goede Doelen Loterijen

    Een ‘verwaarloosd’ pand aan de Beethovenstraat in Amsterdam is getransformeerd tot de nieuwe huisvesting voor de ruim 600 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen. Het is het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland. VDNDP heeft de werktekeningen en het AS-Built (LOD500) model voor het beheer en onderhoud voor het nieuwe kantoor gemaakt.

  • Genomineerd
  • Top 25 in De Groene Architectuurgids Amsterdam

    Expertise

    Engineeren

    Soort gebouw

    Utiliteit

    Gebruik

    Werken

    Opdrachtgever

    J.P. Van Eesteren

    Plaats

    Amsterdam

    BVO

    15.290 m2

    Start - oplevering

    2016-2018

    Projectleider VDNDP

    Mahmud Akkoc

    Over Goede Doelen Loterijen

    Het project past helemaal bij de wens van VDNDP om ‘slimmere’ gebouwen te maken door ze duurzaam en circulair te (ver)bouwen. Het pand verbruikt tachtig procent minder energie dan bij de meeste nieuw gebouwde kantoorpanden en heeft het (hoogst haalbare) duurzaamheidslabel BREEAM Outstanding gekregen.   

    Het kantoor is een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel en het interieur ontwerp is verzorgd door D/Dock. 

    Vorige
    Volgende
    slider-afbeelding
    slider-afbeelding
    slider-afbeelding

    In de top 25 groenste gebouwen van Amsterdam

    In de Groene Architectuurgids van Amsterdam staan de 25 groenste gebouwen van Amsterdam beschreven. De duurzame transformatie van het bedrijfspand uit 1978 op de hoek van de Prinses Irenestraat en de Beethovenstraat heeft geleid tot een mooie 7e plek voor het pand van de Goede Doelen Loterijen.

    Ingrepen die leidden tot het BREEAM Outstanding certificaat

    Het leegstaande gebouw werd eerst ontdaan van alle niet-essentiële elementen en vervolgens geïntegreerd in een groter gebouw. Materialen uit de gesloopte delen werden hergebruikt, met name in het beton dat werd gebruikt voor de nieuwe terrassen in het atrium. Er werden ook andere duurzaamheidsmaatregelen genomen om het gebouw energieneutraal te maken, waaronder het gebruik van warmte-koudeopslag, de installatie van bijna duizend zonnepanelen en het hergebruik van regenwater voor sanitair, de daktuin en de sprinklerinstallatie. Bovendien zijn de ramen van het pand uitgerust met energieopwekkende functies en sensoren die automatisch zonwering of airconditioning activeren. De opvallende overkapping wordt gedragen door kolommen die lijken op bomen en bevat PVC cellen die het gebouw van energie voorzien. Hierdoor wordt het gebouw op een visueel aantrekkelijke manier duurzaam en energie-efficiënt gemaakt.

    Onze samenwerkingspartijen
    voor dit project:

    Aannemer

    J.P. Van Eesteren

    Architect

    Benthem Crouwel

    Interieur ontwerp

    D/Dock

    Duurzaamheid

    BenR Adviseurs voor duurzaamheid BV

    Installaties

    Halmos bv adviseurs

    Installaties

    HOMIJ Technische Installaties bv

    Adviseur

    DGMR2

    Deze VDNDPers vertellen je graag meer: