CUBE - UT Enschede
  • Copyright: Filippo Bolognese
  • CUBE – Universiteit Twente

    CUBE; een nieuw werkplaatsgebouw van 4.734m2 BVO voor de faculteit Engineering Technology op campus Drienerlo van de Universiteit Twente. CUBE is een uitbreiding van het Horstcomplex. Het ontwerpteam, bestaande uit CIVIC, VDNDP, Groen+Schild, Schreuders, Nelissen en Buro Loo, had al een succesvolle samenwerking bij de faculteit Geowetenschappen (ITC).

    Expertise

    Ontwerpen | Engineeren | Specificeren

    Soort gebouw

    Utiliteit

    Gebruik

    Leren | Werken

    Opdrachtgever

    Universiteit Twente

    Plaats

    Enschede

    BVO

    4.734m2

    Over het project CUBE

    De Faculteit Engineering Technology (ET) gaat verder dan alleen het begrijpen van de wereld; hier wordt de technologie ontworpen die de wereld daadwerkelijk verandert. Helaas is deze visie momenteel niet zo zichtbaar in het bestaande onderkomen, ‘de Horst’. ‘De Horst’ is een parel van de UT-campus, een modernistisch meesterwerk ontworpen door Dirk van Mourik. Dit gebouw bestaat uit een laagbouw carré met een toren en diverse ‘satellieten’. De faculteit heeft zich voortdurend ontwikkeld, en ‘de Horst’ groeide mee. Maar met de expansie van ET ging de oorspronkelijke openheid en overzichtelijkheid verloren. Daar komt nu verandering in dankzij CUBE, het werkplaatsgebouw dat aan ‘de Horst’ wordt toegevoegd.

    Bij binnenkomst word je verwelkomd door een indrukwekkende metaal- en laswerkplaats die tot maar liefst 7 meter de hoogte in reikt. De vloer van de werkplaats ligt 1,4 meter lager, waardoor je over de machines heen kunt kijken en de hele ruimte in één oogopslag kunt overzien. Hier zie je studenten en onderzoekers in actie, terwijl ze machines bedienen, onderwijs volgen en hun innovaties testen. Vanuit deze verzonken werkplaats kun je bovendien genieten van een prachtig uitzicht op het landschap van landgoed Drienerlo. Een grote piramidevormige vide zorgt voor veel natuurlijk licht en stimuleert de interactie tussen de verschillende verdiepingen.

    CUBE is ontworpen als een eigentijdse satelliet van het Horstcomplex. Het beschikbare kavel voor de uitbreiding was eigenlijk te bescheiden voor het ambitieuze programma. De creatieve oplossing: een slank, lineair volume met een extra verdieping. Door dit volume te laten verzinken, wordt de hoogte van het gebouw subtiel gehouden en ontstaat er een fascinerende symbiose met het omringende landschap. Hierdoor blijft het Horst-ensemble trouw aan zijn identiteit als carré met satellieten.

    Alle ondersteunende faciliteiten, waaronder installaties, liften, trappen, toiletten en opslagruimtes, zijn geclusterd in drie kernen die naadloos aansluiten op het gebouw. Ze vormen niet alleen een functioneel geheel maar refereren ook architectonisch aan de karakteristieke installatiekernen van het Horstcomplex.

    In september 2023 is de bouw gestart.

    Vorige
    Volgende
    slider-afbeelding
    Copyright: Civic Architects
    slider-afbeelding
    Copyright: Civic Architects
    slider-afbeelding
    Copyright: Filippo Bolognese
    slider-afbeelding
    Copyright: Filippo Bolognese
    slider-afbeelding
    Copyright: Civic Architects
    slider-afbeelding
    Copyright: Civic Architects
    slider-afbeelding
    Copyright: Civic Architects

    Onze samenwerkingspartijen
    voor dit project:

    Architect

    Civic Architects

    Interieurarchitect

    Studio Groen + Schild

    Bouwfysica en installaties

    Nelissen ingenieursbureau

    Constructeur

    Schreuders Bouwtechniek

    Adviseur duurzaamheid

    Buro Loo

    Aannemer

    WAM & VanDuren Bouwgroep

    Installatietechniek

    WSi Techniek

    Deze VDNDP'ers vertellen je graag meer: