• Het Platform Utrecht, de nieuwe microcity in Utrecht

  Het Platform: een nieuwe plek in Utrecht om te wonen, werken, eten, uitgaan en sporten. Het is ontworpen als een slimme en duurzame MicroCity, gericht op een gezonde levensstijl in een inspirerende omgeving, met veel lucht, licht en groen. Bovenop het toekomstige bus- en tramstation van de Uithof-lijn. Een uitdagend en uniek project vanwege zijn locatie, complexiteit, de logistiek en de samenwerking. ‘Een project zoals dit bouw je maar één keer.’ Aldus Marc van den Boom, projectmanager bij Bouw21.

  Dit project is ontworpen door VenhoevenCS in opdracht van ABC-Planontwikkeling en wordt uitgevoerd door de aannemer: Bouw21. VDNDP verzorgt als uitwerkend architectenbureau de bouwkundige en constructieve uitvoeringsengineering en coördineert de installaties. Maar hoe ervaart iedereen het bouwproces van dit indrukwekkende project? Wij laten hierover de volgende teamleden aan het woord: Jan Hillen, Marc van den Boom en Cock Waardenburg van Bouw21, Arjen Zaal van VenhoevenCS en Fred Alebregtse en Nico Hesseling van VDNDP.

  Uniek project
  Wat maakt dit project zo bijzonder? Cock Waardenburg: ‘Je kan beter vragen wat dit project niet bijzonder maakt.’ Waardenburg is de bouwplaatsmanager van Bouw21 en heeft de uitgebreide taak om de planning, kwaliteit en voortgang van Het Platform te controleren, onderhouden en bewaken. De locatie, complexiteit, de logistiek en de samenwerking zijn allemaal dingen die dit project uniek maken. ‘Het begint al met het feit dat wij zijn begonnen op het werk van een ander. Een werk dat al zes meter boven het maaiveld lag.’ Jan Hillen, directeur bij Bouw21: ‘Je stapt in op een rijdende trein, dat is niet ideaal.’ Dan komt er nog bij dat er speciale protocollen gelden in verband met de bus- en trambaan. Er moeten allemaal dingen geregeld worden op het gebied van veiligheidsformulieren, aanvragen en vergunningen. Het Platform is een enorm project met heel wat complexe zaken.

  “Je kan beter vragen wat dit project niet bijzonder maakt.”

  Cock Waardenburg – Bouw 21

  Bouwen op een postzegel
  Een grote uitdaging bij Het Platform is de ingewikkelde locatie en vooral het ruimtegebrek, zoals Waardenburg het verwoordt: ‘Bouwen op een postzegel.’ Het project bevindt zich direct naast Utrecht Centraal Station en Hoog Catharijne. Om het gebouw heen wordt gebouwd aan het bus- en tramstation van de Uithoflijn, de nieuwe ingang van Hoog Catharijne, de hellingbaan van het stationsplein en de fietsenstalling. Daardoor is er een klein werkgebied beschikbaar en konden bijvoorbeeld twee grote kranen niet naast de bouw geplaatst worden. Deze kranen zijn daarom op de eerste verdieping van Het Platform geplaatst en deze kunnen er pas weer uit gehesen worden wanneer het project zo goed als klaar is. Cock: ‘Je snapt dat we daarvoor wel wat trucs uit de kast hebben moeten halen.’ Het Platform is op logistiek gebied ook echt een uitdaging. De aan- en afvoer van zowel de activiteiten van de NS en ProRail als die van de bouw lopen via één weg, 24 uur per dag staan er mensen om dit goed te begeleiden. Deze knelpunten vragen om creatieve oplossingen, iets waar Fred Alebregtse, senior projectleider bij VDNDP, het team in ondersteunt. ‘Als team moeten wij blijven overleggen en sparren over hoe we het gaan doen en waar wij op moeten letten zodat wij dingen zo goed en snel mogelijk kunnen signaleren en oplossen.’

  Samenwerken
  ‘Voor ons is het heel fijn dat VDNDP ook aanwezig is op de bouw. Zij werken bij een ander bedrijf maar bij Het Platform zijn wij allemaal één team en zo ervaar ik dat ook. VDNDP past perfect in het team, er zijn korte lijnen en alles wordt goed opgepakt.’ Vertelt Marc van de Boom. Team VDNDP zit bij Het Platform erg dicht op de werkvoorbereiding. Zij denken mee, helpen de aannemer waar nodig en brengen een stuk technische knowhow in. Binnen dit project wordt maximaal gebruik gemaakt van elkaars kwaliteiten. Nico Hesseling, werkzaam als bouwkundig modelleur bij VDNDP: ‘Wij werken in een keet op Het Platform samen met de mannen van Bouw21. Het geeft voldoening om direct om je heen te zien waar je mee bezig bent.’ Bij een groot project als dit is het heel belangrijk om goed te blijven plannen, daarvoor heeft VDNDP elke week planningsoverleg, installatieoverleg en scrumsessies.

  “VDNDP past perfect in het team, er zijn korte lijnen en alles wordt goed opgepakt.”

  Marc van de Boom – Bouw 21

  Voor VenhoevenCS was het nieuw om op deze manier met een uitwerkend architectenbureau als VDNDP samen te werken. Arjen Zaal, architect bij VenhoevenCS: ‘Wij hadden eerst het idee dat wij door de komst van VDNDP misschien niet aangehaakt zouden blijven maar dit was uiteindelijk totaal niet het geval. Wij worden goed bijgepraat, ondersteund en betrokken bij het hele proces.’ Dat er binnen Het Platform een bijzondere manier van samenwerken heerst, is wel duidelijk. Ook Jan Hillen beaamt dit: ‘Ik vind dat er binnen Het Platform op een unieke manier wordt samengewerkt met een soort alliantiecontract. Dat is iets wat je nog weinig ziet in Nederland en waarbij VDNDP ook een bijzondere rol vervult.’

  Over het Platform Utrecht

  Het Platform is gebouwd bovenop het toen nog toekomstige bus- en tramstation van de Uithoflijn. De locatie, complexiteit, logistiek en de samenwerking maakte het project uitdagend en uniek.

  Vorige
  Volgende
  slider-afbeelding
  slider-afbeelding
  slider-afbeelding
  slider-afbeelding